ULU HKD Napredak u Mostaru 2009


Sarajevski umjetnici predstavili se Mostarcima

Mostar, 1.7.2009.

Sinoć je u Umjetničkoj galeriji kraljice Katarine u Mostaru, a u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak – Glavna podružnica Mostar, otvorena skupna izložba članova Udruge likovnih umjetnika HKD-a Napredak, Središnje uprave iz Sarajeva.
Svoje radove predstavilo je tridesetak članova ove skupine koja aktivno djeluje od 1994. godine i danas okuplja više od 60 članova, različitih profila, dobi i usmjerenja. O samoj izložbi govorio je likovni kritičar Ivan Vukoja kazavši kako ova izložba ima višestruku vrijednost, a najvažnija je vrednota što ona pokazuje čovječnost i ljubav prema slikanju. „Iako ona nema čvrst koncept, ona ipak provlači ideju figuralnosti“, kazao je Vukoja, analizirajući nekoliko po njemu značajnijih autora i eksponata. Podsjetio je kako je ova izložba prvi put postavljena u Sarajevu kao 13. Likovni Annale u vrijeme prošlih božićnih blagdana te je kao takva tradicionalna, a od ove godine ta izložba putuje Bosnom i Hercegovinom.
Izložbu je otvorio predsjednik HKD-a Napredak – Glavna podružnica Mostar prof. dr. Miroslav Palameta. „Nama u Napretku je posebna želja okupiti mostarske umjetnike u sličnu skupinu kakvu ima Središnja uprava u Sarajevu i na tome ćemo raditi“, kazao je Palameta i dodao kako će Napredak s novom Upravom u Mostaru pomoći da se Mostaru vrati slika grada kakvu zaslužuje.
Na otvaranju su nazočili predstavnici Grada Mostara, institucija i udruga kulture kao i predstavnici vjerskih zajednica.
Izložba je otvorena do 7. srpnja.